DigitalPlayground

logoDT

Aanbod Workshops

In ons Medialab aan de Schilderstraat in Rotterdam bieden we diverse workshops aan voor het VO, bovenbouw PO en eerste jaar MBO. Ons vaste aanbod is jaarrond en continu in ontwikkeling, door de snelle veranderingen in de maatschappij en de media.

Al onze workshops zijn praktisch, gevarieerd en vaak interdisciplinair, waarbij we veel samenwerken met culturele instellingen uit heel Rotterdam. Een workshop duurt altijd 3 uur en heeft een overzichtelijke structuur met voldoende ruimte om te ontdekken en experimenteren.

We hebben een breed aanbod. Op aanvraag verzorgen we ook workshops op school voor grote groepen in Rotterdam of randgemeente.

Staat uw workshop er niet tussen? Op aanvraag van de school kan een workshop ook op maat worden gemaakt. Daarvoor vragen we een extra bijdrage.

Al onze workshops en lessenseries zijn opgebouwd volgens een overzichtelijke en beproefde methode. Dit maakt het mogelijk dat we kunnen differentiëren op de workshops en voor alle niveaus een passende workshop hebben. Al onze workshops sluiten aan bij de kerndoelen van het vak CKV en worden gegeven volgens een vaste structuur. Ook passen ze heel goed bij de vakken MVI en burgerschapslessen. 

Wat kan je verwachten van onze workshops?

In de beginsituatie introduceren we de inhoud, stellen we regels vast, testen we voorkennis en communiceren we duidelijke doelstellingen aan de leerlingen.

We werken met groepen van maximaal 10 leerlingen per workshopdocent om kwalitatieve begeleiding te garanderen, met maximaal 4 groepen per workshop. Leerlingen gaan direct praktisch aan de slag, waarbij samenwerking en creatief denken worden gestimuleerd. We creëren een omgeving die dit mogelijk maakt en hechten veel waarde aan plezier als kernwaarde. 

Tijdens de les sturen we het leerproces bij en bewaken we de tijd. Leerlingen ontvangen uitgebreide instructies over het gebruik van leermiddelen en apparatuur en zijn in de workshop vooral lekker praktisch bezig. Na afloop van elke workshop krijgen leerlingen de kans om hun werkstukken te presenteren en te bespreken. Elke workshop sluiten we af met een klassikale evaluatie op een groot scherm, waarbij de resultaten met docenten worden gedeeld.

Tijdens de les stimuleren we leerlingen om samen te werken, kritisch en creatief te denken en te communiceren. Het leerproces staat altijd centraal, waarbij het uiteindelijke resultaat ondergeschikt is. Desondanks streven we altijd naar een voltooid eindproduct om het zelfvertrouwen en de trots van de leerlingen te stimuleren.

Projecten

Regelmatig organiseren we projecten en lessenseries voor scholen die graag meer op maat werken en de diepte in willen gaan met hun leerlingen. In deze lessenseries kunnen we volledig op maat werken. Zo wordt er vaak samengewerkt met andere culturele instellingen, maatschappelijke organisaties of met verschillende scholen in co-creatie.

In een lessenserie kijken we echt naar de wensen van de school en de leerlingen, waarin we ook de docenten kunnen trainen of kunnen zorgdragen voor een volledige leerlijn media-educatie.

Een lessenserie wordt vaak gefinancierd vanuit een aanvullend fonds, aangevraagd in samenspraak met de school. Onderstaande projecten zijn voorbeelden van de mogelijkheden en worden altijd op maat samengesteld.