DigitalPlayground

logoDT

Concert en animatie workshop over vriendschap

ANIMATIE VARIATIES

Interdisciplinair spektakel Animatie Variaties ter ere van 50ste editie IFFR

Animatiefilms van Rotterdamse leerlingen en studenten in première in de Doelen, begeleid door een liveconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Ter gelegenheid van de 50ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) vond op donderdag 17 juni 2021 in de Doelen het speciale evenement Animatie Variaties plaats. Dit is de ontknoping van een traject waarin Rotterdamse leerlingen en studenten van verschillende leerjaren en opleidingen door Cross Comix werden uitgedaagd om animatiefilms te maken. Het resultaat zien zij in de Doelen op het grote doek in première gaan, live begeleid door een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Animatie en klassieke muziek

De afgelopen maanden zijn leerlingen en studenten van vijftien deelnemende scholen uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo aan de slag gegaan met het maken van animatiefilms, als onderdeel van een interdisciplinair project van IFFR en het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met  verschillende Rotterdamse partners. De animaties zijn geïnspireerd op de Enigma Variaties (1899), een klassiek muziekstuk van de Britse componist Edward Elgar met als thema vriendschap. Ook het werk van kunstenaars Marlies van der Wel en Nikita Diakur werd gebruikt als inspiratiebron. Deze twee kunstenaars hebben daarnaast ieder zelf een film gemaakt voor Animatie Variaties. Die worden samen met de animaties van de leerlingen en studenten op 17 juni in de Doelen op het grote doek vertoond tijdens een opvoering van de Enigma Variaties door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De VJ Elsbeth van Noppen verzorgt live de filmvertoningen op het grote doek en de presentatie is die dag in handen van Martin Baai en Melanta Ayon.