DigitalPlayground

logoDT

Filmworkshop

DELETED SCENES

Voor deze worshop bekijken leerlingen de film “Porfotto”, gecreëerd door de Rotterdamse filmmaker Edson da Conceicao. In deze film worden we meegenomen in het leven van drie vrienden uit de wijk Spangen en de cruciale keuzes die ze maken.

Bij film gaat het niet alleen om de zichtbare elementen. De kracht ligt vaak in wat niet getoond wordt. Dit nodigt de kijker uit om met eigen ervaringen en achtergrond het verhaal verder in te vullen. Precies dit aspect benadrukken we in onze workshop. We dagen de leerlingen uit na te denken over vragen zoals: Wat gebeurde er voordat de jongens in Porfotto hun overval begingen? Hoe zijn de personages gevormd? Het eindresultaat van de workshop is een door de leerlingen zelf gecreëerde scène, die als een ‘Deleted Scene’ in de film had kunnen passen.

We beginnen met het bekijken van de film en een nabespreking (1 lesuur), geleid door onze docent. Hierbij komen onderwerpen als filmtechnieken, storytelling en karakterontwikkeling aan bod, en wordt er een brug geslagen naar de workshop.

Tijdens de workshop krijgen de leerlingen een storyboard van een niet-gefilmde scène. Deze scene is mist nog een paar short die de leerlilngen zelf mogen gaan bedenken. In groepjes van 4 à 5 leerlingen gaan ze aan de slag om deze scène te verfilmen, waarbij hun creativiteit en teamwork centraal staan. Ze gebruiken iPads om hun scene te filmen. Welke shots kies je om jouw verhaal te vertellen?

“Porfotto” was een onderdeel van het educatieprogramma van het IFFR 2020. Digital Playground, IFFR en LantarenVenster werken samen om meer filmeducatie naar Rotterdamse klassen te brengen.

Wij adviseren de workshop kort na de filmvertoning te plannen, maar het is ook mogelijk om de filmvertoning en nabespreking direct voorafgaand aan de workshop te organiseren. De workshop wordt aangeboden bij Digital Playground of op een door u gekozen locatie.

PRAKTISCH

  • Tijdsduur filmles: 1 uur (incl. filmvertoning, op school)
  • Tijdsduur workshop: 3 uur
  • Kosten: vanaf € 350,- (afhankelijk van groepsgrootte)
  • Aantal leerlingen: max. 36 leerlingen
  • Niveau: VMBO/HAVO/VWO (bovenbouw). Ook geschikt voor MBO.