Voor docenten

Past forward

Ongeschreven geschiedenis verfilmd

Past forward

Films zijn een spiegel van de maatschappij, ze dragen bij aan ons culturele erfgoed en laten je nadenken over verleden, heden en toekomst. Films maken ongeschreven geschiedenis zichtbaar en bepalen mede hoe we ons verhouden tot onderwerpen en gebeurtenissen uit het verleden.

De Rotterdamse filmmaker Edson da Conceicao neemt ons mee in het maakproces van zijn nieuwe film PORFOTTO. Hierin vertelt hij het verhaal van drie vrienden in de wijk Spangen en de levensbepalende keuzes die ze maken. De film wordt ook vertoond in het educatieprogramma van IFFR 2020.

Vanuit de film denken leerlingen na over de rol die hun wijk speelt in hun eigen leven, in hoeverre worden keuzes die ze (gaan) maken bepaald door de wijk waarin ze opgroeien? Hoe zouden zij hun wijk portretteren, met welk verhaal of beeld laten zijn hun voetafdruk achter?

Het programma bestaat uit twee delen:

1 - Een voorbereidende les op school waarbij leerlingen de film PORFOTTO met de eigen docent bekijken en bespreken als voorbereiding op de workshop. Scholen die de workshop boeken krijgen een link toegestuurd zodat ze de film kunnen zien.

2 - Workshop van 3 uur bij Digital Playground waarin leerlingen een masterclass krijgen van Edson da Conceicao. Hij vertelt over de keuzes die hij heeft gemaakt in de film om zijn gevoel en verhaal te verbeelden in een film. Na de introductie werken ze in groepjes aan een beeldverhaal met geluid geïnspireerd op een persoon, gebeurtenis of plek die belangrijk is in hun wijk. In foto’s, film en met behulp van een zelfbedachte voice-over vertellen zij hun eigen verhaal over hun zelfgekozen wijk of stad.

Kosten: € 475,- 
Aantal leerlingen: max. 30 leerlingen (bij de workshop) 
Niveau: VMBO TL/MBO/HAVO/VWO
Workshops worden in de uitvoering aangepast aan niveau.

Deze workshop is in samenwerking met IFFR ontwikkeld en wordt ook in het Cultuurtraject aangeboden.

DEZE WORKSHOP KAN OOK OP SCHOOL WORDEN UITGEVOERD. 

Interesse? Neem contact met ons op! 

contact

Wil je op de hoogte blijven van de workshops? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

Meer workshops

Zoek je werkstuk

Digital Playground

Schilderstraat 26a-28a
3011 ES Rotterdam

T: 010-4126031
E: info@digitalplayground.nl