Voor docenten

Deleted Scenes

Filmworkshop met gastles

Deleted Scenes

Deze filmworkshop is een combinatie van een korte film kijken, een gastles van de maker en een workshop bij Digital Playground. Centraal staat de film Porfotto, van de Rotterdamse filmmaker Edson da Conceicao.

We kennen films als een zorgvuldig gesorteerde verzameling scenes die samen een verhaal vertellen. Maar er is meer. Ook wat niet in een film te zien is kan bijdragen aan het verhaal. Zaken die worden weggelaten stimuleren de verbeelding. De kijker neemt zijn eigen ervaringen en achtergrond mee bij het invullen van de beelden die we niet zien. Dat is wat we willen aanspreken in deze workshop. Wat denk jij dat er is gebeurd voordat de jongens in Porfotto de overval plegen waar de film mee start? Waarom zijn de personages zoals ze zijn? Het resultaat van de workshop is een door de leerlingen zelf gefilmde scene die in de film had kunnen zitten. Een Deleted Scene.

De workshop start al op school met het kijken van de film en een gastles (1 lesuur) door regisseur Edson da Conceicao of een van de leden van zijn productieteam. In de film vertelt hij het verhaal van drie vrienden in de wijk Spangen en de levensbepalende keuzes die ze maken. In de nabespreking, die ingaat op filmtechnieken, storytelling en karakterontwikkeling wordt al vooruit gekeken naar de workshop bij ons die we bij voorkeur kort daarna plannen.

In de workshop krijgen de leerlingen het storyboard van een scene die niet in de film zit en die niet helemaal af is. De opdracht is deze scene te verfilmen en het ontbrekende deel zelf in te vullen. De leerlingen werken in groepjes van 4 a 5 leerlingen samen en we filmen met iPads. Ons medialab en de omgeving vormen de locatie. Welke shots gebruik je om het verhaal te vertellen?

Porfotto werd vertoond in het educatieprogramma van IFFR 2020. Digital Playground, IFFR en Lantaren/Venster werken nauw samen met als doel meer filmeducatie in Rotterdamse klassen te krijgen.

PRAKTISCH

  • Tijdsduur gastles: 1 uur (incl. filmvertoning, op school)
  • Tijdsduur workshop: 3 uur
  • Kosten: vanaf € 350,- (afhankelijk van groepsgrootte)
  • Aantal leerlingen: max. 36 leerlingen
  • Niveau: VMBO/HAVO/VWO

Interesse? Neem contact met ons op! 

contact

Wil je op de hoogte blijven van de workshops? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

Meer Workshops

Zoek je werkstuk

Digital Playground

Schilderstraat 26a-28a
3011 ES Rotterdam

T: 010-4126031
E: info@digitalplayground.nl