Projecten

Being Banksy

BEING BANKSY is een Kunstkabelproject en een samenwerking tussen Digital Playground, Hiphop In Je Smoel en het Nederlands Fotomuseum. Daarnaast zijn twee scholen nauw betrokken, het Avicenna College en VSO Het Passer College. Het was een grote uitdaging om dit in Coronatijd door te laten gaan. Het zou voorbereid worden voor de zomer van 2020 en dan in het najaar plaatsvinden. Het zouden acht lessen worden met een grote gezamenlijke afsluiting in het Fotomuseum. Uiteindelijk is het met veel inzet en flexibiliteit omgevormd tot een korter programma van twee dagdelen die nog net voor einde schooljaar in juni konden worden ingepland. Ruim 50 leerlingen hebben zich laten horen!

Het project

BEING BANKSY 2021 bestaat uit twee dagdelen. In het eerste kregen de leerlingen een rondleiding langs street-art in Rotterdam van REWRITERS, onderdeel van Hiphop In Je Smoel. En street-art is hier in overvloed! Zeker als je weet waar je kijken moet. Zo leerden ze over kunst en over de intenties van de kunstenaars. Met de rondleiding liepen fotografen mee die op aanwijzing van de leerlingen plekken fotografeerden. Muren, deuren, gevels, vuilnisbakken, elektriciteitshuisjes… Plekken waar je graffiti op zou kunnen aanbrengen, maar wat natuurlijk niet zomaar mag. In het tweede deel van deze ochtend werd in tweetallen nagedacht over een eigen boodschap, een woord of beeldmerk wat ze zouden willen aanbrengen op deze gefotografeerde plek. Onder begeleiding van Digital Playground werden hiervoor ontwerpen gemaakt op de computer.

Tussen de twee dagdelen door werden de foto’s op groot formaat full colour op zeildoeken gedrukt en werden de ontwerpen van de leerlingen op A2 formaat op stevig papier geprint.

In het tweede deel volgde een les uitsnijden van de ontwerpen, een voorbereiding op de graffitiworkshop die die dag ging plaatsvinden. Op het schoolplein werden op een flink stuk afdekplastic alle gedrukte doeken neergelegd en brachten de leerlingen onder begeleiding van graffiti-artists hun ontwerpen via de stencil methode aan op hun gefotografeerde muren en vuilnisbakken. Vingers kleurden van de verf, de concentratie was tastbaar!

Ter afsluiting werden alle werken opgehangen in een kleine buitententoonstelling en toegelicht voor de groep door de trotse makers. Uiteraard mochten ze hun eigen werk mee naar huis nemen.

We gaan dit project zeker onthouden, want de samenwerking smaakte naar meer en dit past zo goed bij de belevingswereld van jongeren! Het zou overal uitgevoerd kunnen worden. Wie nog wat meer wil weten over BEING BANKSY kan contact opnemen met projectleider Erico Smit.


Meer projecten

Zoek je werkstuk

Digital Playground

Schilderstraat 26a-28a
3011 ES Rotterdam

T: 010-4126031
E: info@digitalplayground.nl